panduan lesen F&B dan restoran DBKL

Panduan Lengkap Lesen Restoran DBKL

Topik permohonan lesen perniagaan F&B DBKL memang boleh menguji kesabaran usahawan, tapi janganlah tergoda untuk buka restoran tanpa lesen premis sah dari DBKL.

Restoran Haram Dirobohkan Oleh DBKL Sebagai Amaran Untuk Mendapatkan Lesen Restoran DBKL
Lagi sakit hati.

Untuk kesengan anda, kami terangkan selengkapnya cara dapatkan lesen premis restoran DBKL anda secepat mungkin di bawah. Kalau nak lagi cepat, biar kami uruskan!

Kalau anda lebih fasih dalam Bahsa Inggeris, sila baca panduan lesen restoran DBKL kami di sini.

Jom mulakan.

Dokumen wajib

Untuk memohon lesen perniagaan, anda perlu mengemukakan dokumen berikut:

  • Salinan pendaftaran syarikat/perniagaan (Borang 9 & 49 atau Borang D) bersama dengan maklumat perniagaan dan pemilik.
  • Salinan kad pengenalan atau pasport pemohon.
  • Dua keping gambar bahagian luar dan dua keping gambar bahagian dalam premis dari sudut yang berbeza.

Syarat premis dan operasi

Semua premis restoran dan outlet makanan mesti mematuhi peraturan berikut:

Syarat umum

  • Premis mesti terletak di dalam lot kedai, pejabat, atau kompleks komersial.
  • Aktiviti hiburan tidak dibenarkan di restoran beroperasi 24 jam atau medan selera.
  • Premis makanan bukan Halal yang dimiliki oleh bukan Muslim tidak dibenarkan memaparkan barang atau dekorasi yang mungkin mengelirukan umat Islam, seperti ayat-ayat Quran atau simbol-simbol Islam.
  • Perniagaan 24 jam mesti terletak di kawasan komersial atau terbuka dengan kelulusan Perintah Pembangunan (DO) dan bukan dalam zon kediaman.
  • Penjualan alkohol adalah dilarang kecuali anda mempunyai kebenaran khusus.
  • Restoran yang beroperasi di kawasan kediaman hanya boleh beroperasi sehingga tengah malam.
  • Pengendali makanan mesti mendapatkan suntikan tifoid dari Jabatan Kesihatan DBKL atau mana-mana klinik sebelum memulakan perniagaan.
  • Premis tidak boleh terletak bersebelahan dengan kedai cetak, bengkel motosikal, atau pusat servis (mengikut premis yang berlesen sedia ada).
  • Tidak dibenarkan meletakkan kerusi, meja, atau gerai di luar premis di trotoar, ruang parkir, atau bahu jalan.
  • Tidak dibenarkan sebarang gangguan seperti bunyi bising, bau busuk, atau halangan.
  • Premis yang berlesen hanya boleh digunakan untuk aktiviti yang dinyatakan dalam lesen.
  • Lesen perniagaan mesti dipamerkan di lokasi yang mudah dilihat.
  • Sediakan tong sampah yang mencukupi seperti yang diluluskan oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur. Sampah perlu dibungkus sebelum dibuang ke dalam tong.
  • Haiwan peliharaan tidak dibenarkan dalam premis perniagaan.
  • Restoran yang menjual alkohol (tidak di bawah lesen eksais) hanya boleh dijual/disajikan sehingga tengah malam.
  • Jangan menjual barang yang boleh menyinggung sensitiviti masyarakat Malaysia (kami percayakan anda untuk menggunakan akal sehat untuk ini!).

Ruang makan pelanggan

  • Kawasan yang tidak berhawa dingin mesti mempunyai lantai yang diperbuat daripada jubin mozek atau jubin kuari anti-lincin.
  • Kawasan berhawa dingin boleh menggunakan vinil, karpet, atau bahan yang sesuai untuk lantai.
  • Dinding kawasan makan mesti dipasangkan jubin hingga ketinggian 152.5 cm (5 kaki) untuk ruang yang tidak berhawa dingin. Kawasan berhawa dingin boleh menggunakan jubin berlapis, kertas dinding, atau bahan yang licin.
  • Siling mesti licin dan mudah dibersihkan.
  • Meja pelanggan mesti diperbuat daripada bahan yang licin dan mudah dibersihkan.
  • Sediakan bakul sampah dan tong sampah untuk kegunaan pelanggan.
  • Kebersihan kawasan makan, perabot, dan peralatan mesti sentiasa dikekalkan.

Dapur dan ruang penyediaan makanan

  • Sediakan bilik dapur/penyediaan makanan dengan jubin berlapis pada dinding hingga ketinggian 152.5 cm (5 kaki).
  • Lantai mesti diperbuat daripada jubin mozek atau jubin kuari anti-lincin dan sentiasa bersih.
  • Pasang bekalan air awam untuk penyediaan dan penjualan makanan.
  • Kemudahan pencucian pinggan mesti mencukupi untuk bilangan pinggan dan peralatan dapur.
  • Jangan mencuci peralatan di lantai, trotoar, atau longkang.
  • Sediakan bekalan air panas.
  • Kaunter dan permukaan yang digunakan untuk penyediaan makanan mesti diperbuat daripada keluli tahan karat, simen berlapis, atau aluminium untuk memudahkan pembersihan.

Patuhi peraturan pengendalian makanan

  • Pastikan amalan kebersihan yang betul untuk pengendalian dan penyimpanan makanan.
  • Patuh kepada semua peruntukan undang-undang pengendalian makanan tempatan.

Kebersihan umum

  • Langkah-langkah berkesan mesti diambil untuk mencegah infestasi tikus, serangga, dan perosak.
  • Kekalkan kebersihan semua kawasan bangunan, peralatan, dan perabot.
  • Elakkan keadaan yang boleh menggalakkan pembiakan serangga pembawa penyakit.
  • Jangan membuang sampah di dalam atau sekitar premis.

Kemudahan tandas

  • Sediakan tandas (kloset air atau tandas yang boleh disiram), bilik mandi, dan jamban.
  • Dinding tandas dan bilik mandi mesti dipasangkan jubin hingga ketinggian 152.5 cm (5 kaki), dan lantai mesti diperbuat daripada jubin mozek atau kuari anti-lincin.
  • Sediakan basuhan tangan, sabun, dan tuala atau pengering tangan udara panas.
  • Kekalkan kebersihan tandas dan pamerkan tanda yang jelas.

Gerai makanan di medan selera

Peraturan ini terpakai kepada outlet makanan yang beroperasi dari kiosk atau gerai makanan di pusat beli-belah atau medan selera.

medan selera di Kuala Lumpur

Lot tengah

  • Maksimum dua (2) gerai dibenarkan untuk setiap 55 m² (600 ft²) ruang lantai.
  • Kemudahan mencuci:
    • Satu paip air atau singki dengan rak saliran.
    • Platform simen dengan saliran, sekurang-kurangnya 0.557 m² (6 ft²), atau
    • Mesin pencuci pinggan.

Lot sudut

  • Maksimum dua (2) gerai dibenarkan untuk setiap 46 m² (500 ft²) ruang lantai.
  • Kemudahan mencuci:
    • Satu paip air dengan singki dan rak saliran.
    • Platform simen dengan saliran, sekurang-kurangnya 0.557 m² (6 ft²), atau
    • Mesin pencuci pinggan.
  • Kekalkan kebersihan di sekitar setiap gerai makanan.
  • Makanan mesti ditutup untuk melindungi daripada habuk dan serangga.

Kadar yuran lesen premis makanan DBKL

Jenis PerniagaanLuas LantaiYuran (RM) Setahun
Restoran, kedai kopi, outlet makanan, dan lain-lainSehingga 90 m²200
Restoran, kedai kopi, outlet makanan, dan lain-lainSehingga 120 m²300
Restoran, kedai kopi, outlet makanan, dan lain-lainLebih daripada 120 m²400
Medan SeleraMana-mana kawasan200
Gerai Makanan dalam Premis BerlesenMana-mana kawasan100

Biar MISHU bantu anda dapatkan lesen premis restoran DBKL

Kami telah membantu ramai usahawan berurusan dengan pihak DBKL untuk lesen reestoran, termasuk permit tambahan seperti lesen minuman keras. Hubungi kami hari ini!

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Scroll to top