fbpx

Insurans Korporat

Lindungi syarikat, pengarah dan pekerja anda daripada insiden yang tidak diduga dengan pelan perlindungan insurans komprehensif kami.

Corporate Insurance cover

Faedah insurans korporat

Protection from loss of income

Perlindungan Kehilangan Pendapatan

Lindungi syarikat daripada kehilangan pendapatan akibat kecuaian, kecurian atau bencana alam.

employee well being

Kesejahteraan Pekerja

Pastikan aset anda yang paling berharga kekal sihat dan sejahtera

new business opportunities

Peluang Perniagaan Baharu

Buktikan kepada rakan kongsi dan pelanggan yang organisasi anda mempunyai kedudukan kewangan kukuh.

Jenis Insurans Korporat

Employment Benefits insurance

Insurans Faedah Pekerja

Apakah fungsinya dan mengapa saya memerlukannya?

Insurans faedah pekerja ialah program insurans kumpulan yang dibeli oleh syarikat sebagai pelan penjagaan kesihatan dan perlindungan yang lebih mantap untuk pekerja mereka dan mengimbangi kekurangan dalam pelan Keselamatan Sosial (PERKESO).

Ia juga sering dilihat sebagai tanda penghargaan buat staf dan memainkan peranan penting dalam menarik dan mengekalkan pekerja yang berkualiti.

Penting untuk:

Sebarang perniagaan dengan 5 atau lebih orang pekerja.

professional indemnity insurance

Insurans Indemniti Profesional

Apakah fungsinya dan mengapa saya memerlukannya?

Apakah fungsinya dan mengapa saya memerlukannya?

Ingatlah, pekerja yang berprestasi baik juga boleh cuai dan mengakibatkan kerugian kewangan yang serius kepada pelanggan. Dengan insurans indemniti profesional, kepercayaan antara pemilik perniagaan, pekerja, dan pelanggan akan terus kukuh.

Penting untuk:

Sebarang perniagaan yang berurusan dalam perundingan profesional, tadbir urus data, subkontrak, dan terutamanya bagi mereka yang berurusan dengan projek/klien bernilai tinggi.

product liability insurance

Insurans Liabiliti Produk

Apakah fungsinya dan mengapa saya memerlukannya?

Liabiliti produk mengurangkan kesan terhadap kewangan, tindakan undang-undang dan prosiding undang-undang akibat kemalangan daripada menggunakan produk yang dijual oleh perniagaan anda.

Walaupun selepas mengambil setiap langkah untuk memastikan produk anda memenuhi piawaian industri, tiada jaminan 100% kalis kemalangan. Insurans liabiliti produk melindungi produk anda dari kecederaan fizikal/badan dan kerosakan harta benda dalam kejadian yang tak diingini.

Penting untuk:

MANA-MANA ​​perniagaan yang menjual produk yang mungkin akibatkan kecacatan atau menyebabkan kemudaratan kepada pengguna atau orang ramai (cth. barangan elektronik dan elektrik).

key person insurance

Insurans Kakitangan Penting (Key Man)

Apakah fungsinya dan mengapa saya memerlukannya?

Polisi insurans ini dibayar oleh syarikat untuk memberi perlindungan kewangan terhadap orang penting (keyman) syarikat, contohnya pemilik bisnes, ahli lembaga pengarah atau staf berprestasi tinggi. Sekiranya berlaku kematian arau kehilangan upaya kekal bagi orang yang dilindungi, pampasan akan dibayar kepada syarikat.

Syarikat yang bergantung pada segelintir orang untuk menjana keuntungan buat seluruh organisasi pasti faham impak sekiranya individu-individu ini dilanda kemalangan. Sekiranya situasi ini berlaku, alangkah baiknya untuk ada pelan keselamatan kewangan sementara mencari pengganti yang layak.

Penting untuk:

Sebarang perniagaan yang berpendapatan tinggi, terutamanya mereka yang kerap melawat lokasi jauh atau terpencil sebagai sebahagian daripada tugas mereka (cth. CEO, CFO, COO, rakan urusniaga).

general liability insurance

Insurans Liabiliti Am

Apakah fungsinya dan mengapa saya memerlukannya?

Insurans liabiliti am melindungi perniagaan daripada pelbagai jenis tindakan undang-undang yang disebabkan oleh pihak ketiga (tidak boleh menjadi milik perniagaan) kecederaan badan atau kerosakan harta benda dalam menjalankan operasi perniagaan.

Kemalangan boleh berlaku bila-bila masa tanpa kita jangka. Insurans liabiliti am bermaksud perniagaan anda dilindungi pada sepanjang masa, memberikan anda ketenangan fikiran untuk menjalankan perniagaan tanpa perlu rasa takut.

Penting untuk:

SEBARANG perniagaan dengan premis yang bersemuka secara fizikal dengan pelanggan (contohnya restoran, pusat membeli-belah, taman tema, hotel, kafe, kedai runcit).

permises propoery insurance

Insurans Premis / Hartanah

Apakah fungsinya dan mengapa saya memerlukannya?

Insurans harta melindungi pemilik struktur dan kandungannya sekiranya berlaku kerosakan akibat dari pelbagai bencana berkaitan cuaca atau perilaku yang berniat tidak baik – dan kepada pihak ketiga yang menderita secara membahayakan fizikal semasa berada di atas harta pemiliknya.

Mempunyai premis yang diinsuranskan boleh menyediakan talian hayat sekiranya berlaku sebarang penutupan sementara kehilangan pendapatan, dan sebarang kos pembaikan dan/atau penggantian seterusnya. Ia adalah salah satu yang paling banyak pilihan perlindungan biasa yang dibeli oleh pemilik perniagaan.

Penting untuk: 

MANA-MANA ​​perniagaan yang beroperasi dari premis fizikal, terutamanya jika berinteraksi secara langsung dengan pelanggan (cth. restoran, pusat membeli-belah, taman tema, hotel, kafe, kedai runcit).

Insurans Faedah Pekerja VS PERKESO

Insurans Insurans Korperat SOCSO
Wajib Tidak wajib Caruman wajib oleh majikan
Kadar Berdasarkan dasar yang dipilih Berdasarkan gaji pekerja
Aspek Liputan Sama ada perubatan atau kewangan Baik dari segi perubatan mahupun kewangan
Liputan Bayaran Asas dengan bayaran tambahan Lengkap tanpa caj tambahan
Fokus utama Penyakit dan kemasukan hospital Kemalangan di tempat kerja
Dibayar oleh Ditanggung sepenuhnya oleh majikan Ditanggung oleh kedua-dua majikan dan pekerja
Tahap perlindungan Semua pekerja dilindungi sama rata oleh polisi kumpulan Pekerja mempunyai tahap perlindungan yang berbeza-beza mengikut gaji

FAQ

Apakah perbezaan antara insurans keselamatan sosial korporat dan pekerja?

Walaupun kedua-duanya disediakan oleh majikan, insurans korporat terpulang kepada majikan manakala insurans keselamatan sosial pekerja (melalui PERKESO) adalah wajib di bawah undang-undang.

Saya sudah ada PERKESO, apa manfaat jika melanggan insurans korporat?

Insurans korporat melindungi entiti perniagaan, pengarah, serta pekerja, manakala PERKESO hanya melindungi pekerja dan ia hanya boleh dituntut untuk insiden yang tertentu. Insurans korporat kadangkala juga merupakan syarat wajib untuk perkongsian dan usaha niaga tertentu yang melibatkan risiko yang lebih tinggi.

Apakah bilangan minimum pekerja yang sepatutnya saya ada sebelum mendapat insurans korporat?

Tiada bilangan minimum. Walaupun anda hanya mempunyai seorang pekerja, lindungilah aset anda yang paling berharga.

Apakah pelan insurans korporat terbaik yang boleh saya dapatkan?

Secara amnya, insurans faedah pekerja adalah yang paling sesuai untuk pekerja, tetapi anda mungkin juga boleh mempertimbangkan perlindungan yang lebih komprehensif, termasuk insurans nyawa, kunci (key man), kenderaan, perjalanan atau perubatan.

Apakah pelan perlindungan yang perlu saya dapatkan untuk perniagaan saya?

Memandangkan setiap perniagaan beroperasi dalam situasi yang berbeza, anda digalakkan untuk menghubungi kami supaya pasukan penasihat kami boleh menyusun pelan yang sesuai untuk anda.

Berapa banyak yang perlu saya bayar?

Komitmen bulanan adalah berdasarkan pelan yang dilanggan dan sebarang keadaan luar biasa.

Bolehkah saya memfailkan tuntutan terus dengan MISHU?

Tidak, tetapi kami mempunyai hubungan kerja yang rapat dengan rakan kongsi insurans kami. Beritahu sahaja kepada kami jika anda memerlukan bantuan dan kami akan menghubungkan anda. Ingatlah: cukup penting untuk bertindak pantas untuk mengekalkan jejak bukti dan memproses tuntutan dengan lebih cepat.

CTA for Malay site Ayu min
Ada soalan PENTING?

Hubungi kami melalui [email protected] atau panggil +6011-12037291

Mari Kita Mulakan!

  FAQs

  Frequently Asked Questions

  What is a company secretary?

  A company secretary is an officer of a company (well, not the one you treat as your PA in the office). Under Malaysian law, every company must appoint a company secretary – it is compulsory, not an option. A company secretary has a huge responsibility to ensure the company’s paperwork is in order, filed on time and advise the board to always stay in compliance with statutory and regulatory requirements.

  Why outsource company secretarial services?

  Only really big companies will have an in-house company secretary as their employee. Most SMEs in Malaysia outsource and appoint an external company secretary. This way they can save on salary and associated taxes and employee benefits.

  Can I appoint another company secretary if I am not too happy with my current one?

  Yes, of course. There should not be any minimum lock-in period because the law allows the board to appoint a new company secretary at any time. MISHU was created to provide transparent, efficient and innovative company secretary services. Switch to us if you like what we do here!

  Is company secretary a director of the company also?

  No, these are two different roles in the company. However, if the same person wants to be both, this is allowed under the Malaysian law, provided the company has more than 1 director.

  What documents does a company secretary prepare?

  To put it simply, whenever there is a change in director, auditor, shareholder, company secretary, share capital or the name of the company, you need to notify your company secretary to effect the change. The company secretary will prepare the necessary resolutions and forms and update SSM of such change. The company secretary will also keep register books and prepare minutes and official correspondences.

  Can I get all my professional services done by a company secretary?

  We all know how lucky it is if a company secretary can multi-task and do everything under the sun! Unfortunately, a company secretary can only do so much. Please do not treat your company secretary as your lawyer, accountant, tax advisor or even your PA. These are all different roles and should be performed by your respective professionals.

  Duties & Responsibilities

  as a Company Secretary

  Every company must appoint a company secretary under Malaysian law. But do you know what does a company secretary do? Let us tell you his/her duties and responsibilities:

  1. Updating the company’s statutory information

  The company secretary must ensure that any change in the statutory information below should be duly completed in the relevant prescribed forms and lodged with the SSM within the required period of time:
  • Removal of officers from office
  • Disqualification from holding office
  • Appointments/resignations/deaths
  • Annual return
  • Change of company name
  • Adoption, alteration and revocation of constitution
  • Issue, splitting, transfer of shares
  • Any other changes that require notification with SSM

  2. Reminding you on important dates

  The company secretary should advise the board of directors of the relevant dates for holding the company’s annual general meeting, filing annual return, submitting financial statement.

  3. Handling company’s board, general and extraordinary general meetings

  The company secretary’s role is purely administrative which includes the following:
  • Arranging and liaising with the chairman and/or managing director for agenda papers and items for the agenda
  • Providing general advice on matters relating to company secretarial matters
  • Booking and preparing the meeting room
  • Attending and taking down minutes of the meeting
  • Maintaining minute books
  • Following up on decisions made
  • Playing an advisory role to the chairman and the board of directors
  • Lodging statutory returns as appropriate
  • Certifying copies of minutes
  • Ensuring that correct meeting procedures are followed

  4. Compliance with company constitution

  The company secretary must ensure that the company complies with its constitution and drafting/incorporating amendments in accordance with correct procedures.

  5. Maintaining share registration and safe custody of documents

  The company secretary has a duty to maintain the company’s register of members, deal with transfer of shares and other matters relating to shareholding. He usually also keep in safe custody of the company seal and original share certificates.

  6. Coordinating with shareholders

  The company secretary maintains constant communication and acts as a link between the company and shareholders through circular resolutions, issues documents regarding rights issues and capitalisation issues, monitor changes within the register of members to identify potential takeover bid, make enquiries about the ultimate beneficial ownership of shareholdings, general shareholder relations, etc.

  7. Advising corporate governance

  The company secretary must keep himself abreast with the latest development of the company and securities laws so that he can always advise the board on proper corporate governance matters, assist directors with respect to their duties and responsibilities, compliance with company and securities laws and Bursa Malaysia Listing Requirements (for public listed companies).

  8. Acting as an officer of the company and advisor to the Board

  The company secretary is the primary point of contact between shareholders and directors, and between company and SSM. He also plays a key role in the event of a corporate exercise (merger, acquisition, disposal, winding up) where he has a duty to ensure the effectiveness of all documentation, ensuring due diligence disclosures, enabling proper commercial evaluation prior to completion of a transaction and timely execution of documentation, etc.

  Ready to outsource your accounting?

  Have questions?

  Error: Contact form not found.

  By submitting this form, you confirm that you have read, agreed and consent to the collection and processing of all personal data you have provided in accordance with MISHU Privacy Policy and the data you have provided is accurate and correct.

  MISHU serves client from all over the world
  Scroll to top