fbpx
panduan plt vs sdn bhd untuk usahawan di malaysia

PLT vs Sdn Bhd: Struktur Mana Sesuai Untuk Perniagaan Anda?

Menurut statistik Suruhanjaya Syarikat Malaysia, sebanyak 48,221 Sdn Bhd baharu ditubuhkan pada tahun 2022 berbanding hanya 3,661 Perkongsian Liabiliti Terhad baharu.

Ini bermakna lebih daripada empat ribu syarikat baharu diperbadankan setiap bulan!

Sejujurnya, kami di MISHU tidak terkejut – dalam kebanyakan kes, Sdn Bhd adalah entiti yang lebih sesuai.

Kalau anda sudah diyakinkan, layari perkhidmatan penubuhan syarikat MISHU agar kami boleh membantu anda. 

Jika anda masih ragu-ragu, teruskan membaca.

PLT vs Sdn Bhd: Pilihan yang mudah!

Kerana kedua-dua entiti ini menawarkan liabiliti terhad, lebih sukar untuk membuat keputusan antara keduanya berbanding dengan antara Sdn Bhd dan Enterprise. Dalam pos ini, kami akan cuba menjelaskan perbezaan utama lain dan mengapa Sdn Bhd adalah pilihan yang lebih baik buat 99% usahawan.

Jom mulakan.

Perbezaan antara PLT dan Sdn Bhd

Jadual berikut menunjukkan perbezaan antara PLT dan Sdn Bhd dari segi kos, kewajipan pentadbiran, dan persepsi pihak luar.

KriteriaPLTSdn Bhd
Kos pendaftaranSekitar RM1,500 untuk PLT biasa, dan lebih tinggi untuk perjanjian PLT khas.Sekitar RM4,000 untuk penubuhan biasa; dan penubuhan khusus boleh meningkatkan kos.
Kos tahunanLebih rendah kerana tidak wajib melantik Setiausaha Syarikat atau Juruaudit.Lebih tinggi kerana wajib melantik: Setiausaha Syarikat (sekitar RM2,000) Juruaudit (RM4,000 dan ke atas).
Perlindungan liabilitiTerhad kepada modal berbayar PLT, dan rakan kongsi dilindungi dari liabiliti PLT tapi bertanggungjawab untuk tindakan individu.Liabiliti pemegang saham adalah berdasarkan milikan saham, dan pengarah dilindungi dari liabiliti syarikat tapi bertanggungjawab untuk tindakan individu.
PentadbiranLebih mudah, hanya seorang Pegawai Pematuhan perlu dilantik dan boleh diisi oleh rakan kongsi PLT.Lebih rumit, melibatkan beberapa pelantikan wajib dan perubahan butiran syarikat mesti dilaporkan kepada SSM melalui proses yang khusus.
PrivasiKurang kerana kewajipan hantar perakuan tahunan mengandungi butiran kewangan utama seperti pendapatan dan keuntungan bersih untuk tahun itu.Lebih untuk sesetengah Sdn Bhd kerana tidak perlu menyimpan akaun dengan SSM.
Cukai entiti17% pada RM600,000 pertama 24% pada jumlah seterusnya Insentif cukai kurangKadar yang sama dengan PLT Insentif cukai lebih
Cukai pemiliktiada cukai pada dividen yang diterima gaji dan bonus tertakluk kepada cukai pendapatan peribadi dapat menerima potongan cukai jika dimasukkan dalam perjanjian PLTtiada cukai pada dividen yang diterima peraturan potongan cukai lebih mudah
Kemudahan pertumbuhanLebih sukar untuk mendapatkan pinjaman / geran kerana persepsi sebagai ‘perniagaan kecil’ dengan keperluan audit dan pematuhan yang kurang ketat.

Tidak boleh mengumpulkan dana melalui jualan saham.
Lebih mudah mendapatkan pinjaman / geran kerana kredibiliti yang lebih tinggi dari akaun yang diaudit setiap tahun.

Boleh mengumpulkan dana melalui jualan saham kepada pelabur baru, terutamanya jika pergi awam.

Mari kita ringkaskan apa yang perlu anda ketahui daripada jadual di atas: 

  • Ia lebih mahal untuk menubuhkan dan menjalankan perniagaan Sdn Bhd
  • Sdn Bhd tertakluk kepada rekod peraturan dan keperluan pematuhan lebih ketat
  • Kedua-duanya melindungi pemilik dari liabiliti entiti perniagaan
  • Kedua-duanya tertakluk kepada kadar cukai sama (tetapi Sdn Bhd menikmati insentif cukai yang lebih)
  • Ia jauh lebih mudah untuk Sdn Bhd berkembang kerana mudah mendapat pinjaman wang dan kebolehan menjual saham

Anda mungkin sudah melihat mengapa kami mengesyorkan Sdn Bhd.

Kelebihan utama Sdn Bhd berbanding PLT

Untuk kebanyakan usahawan, MISHU percaya bahawa Sdn Bhd lebih baik daripada PLT buat satu sebab utama:  kesenangan untuk mengembangkan perniagaan

Ya, kos Sdn Bhd lebih tinggi dan ada lebih banyak peraturan, tetapi empat ribu Sdn Bhd baharu masih diperbadankan setiap bulan kerana pemiliknya tahu ia berbaloi untuk mendapatkan sokongan kewangan dan potongan cukai.

Struktur Sdn Bhd tidak akan mengehadkan sejauh mana anda boleh mengembangkan perniagaan anda manakala sebuah PLT akan disekang oleh strukturnya. 

Bilakah PLT pilihan yang lebih baik?

Terdapat dua situasi di mana PLT adalah pilihan lebih baik.

1. Pilihan antara PLT dan perkongsian konvensional

Sektor tertentu di Malaysia tidak dibenarkan membentuk Sdn Bhd, terutamanya mereka yang menyediakan perkhidmatan profesional khusus seperti perkhidmatan undang-undang dan perakaunan. Bagi mereka, PLT lebih baik kerana ada perlindungan berbanding perkongsian konvensional di mana mereka menanggung liabiliti tidak terhad. 

2. Tiada keinginan untuk mengembangkan perniagaan

Kegunaan khusus lain untuk PLT adalah untuk tujuan pemegangan pelaburan atau perniagaan kecil yang berpuas hati dengan perniagaan biasa sahaja, lantas tidak perlu mendapatkan pinjaman bank atau mencari pelaburan sehingga berjuta-juta Ringgit. 

Jika mana-mana daripada situasi ini yang menggambarkan anda, MISHU boleh membantu anda mendaftarkan sebuah PLT juga!

Biar MISHU tubuhkan perniagaan anda

Co sec Manager Fenny

Sama ada Sdn Bhd mahupun PLT, pasukan MISHU bersedia untuk membantu anda membuka perniagaan baharu anda dan mula beroperasi secepat mungkin.

Powered by MISHU AI
Maya

Hello, I am Maya, your AI assistant. I have been trained to answer any questions about our services to make things easier and faster for you. Feel free to ask me anything!

Dont worry, for peace of mind, a human colleague will follow up after our chat to confirm important details and offer further assistance.

Let's get started. How can I help you today?

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Scroll to top
Dikuasai oleh MISHU AI
Maya

Selamat sejahtera, saya Maya, "AI Assistant" anda. Saya telah dilatih untuk menjawab sebarang soalan tentang perkhidmatan kami untuk memudahkan dan mempercepatkan urusan anda. Jangan ragu untuk bertanya kepada saya apa-apa!

Jangan risau, rakan sekerja saya akan membuat susulan selepas sembang kami untuk mengesahkan butiran penting dan menawarkan bantuan lanjut.

Mari kita mulakan. Bagaimana saya boleh membantu anda hari ini?