Sama ada gerai ayam penyet tepi jalan atau restoran makanan laut lima bintang, proses dan lesen yang diperlukan untuk membuka bisnes F&B di Malaysia lebih kurang serupa sama.
Malangnya, kami ada berita yang kurang baik.
Oleh itu, kami telah menulis panduan ini untuk menerangkan selok-belok penubuhan bisnes F&B di Malaysia bagi warnanegara Malaysia dan juga warga asing.
Begini cara kami akan terangkannya:
- Memilih entiti perniagaan
- Lesen wajib
- Langkah-langkah proses permohonan
- Pelawaan untuk dapatkan bantuan kami!
Jom mulakan.
Memilih entiti perniagaan
Panduan ini ditulis untuk membantu usahawan yang masih baharu, jadi pembaca yang sudah tahu tentang topik ini boleh terus ke bahagian lesen F&B.
Bagi pembaca yang baharu kepada dunia perniagaan, anda akan perlukan entiti perniagaan untuk memohon lesen dan mengendalikan restoran anda.
Perniagaan kecil dan sederhana di Malaysia mempunyai empat pilihan struktur perniagaan:
- Enterprise
- Perkongsian Konvensional
- Perkongsian Liabiliti Terhad (PLT), dan
- Syarikat Sendirian Berhad (Sdn Bhd)
Warga asing terhad kepada PLT dan Sdn Bhd, manakala warga Malaysia bebas memilih satu daripada empat pilihan tersebut.
Jadual di bawah membandingkan setiap entiti dengan ringkas.
:
Kriteria | Sdn Bhd | PLT | Perkongsian Konvensional | Perusahaan Tunggal |
---|---|---|---|---|
Kos Penubuhan | Tertinggi | Tinggi | Rendah | Rendah |
Pemilik | Pemegang saham memiliki ‘saham’ dalam syarikat | Rakan kongsi memiliki bahagian dalam keuntungan PLT | Rakan kongsi memiliki perniagaan secara langsung | Pemilik tunggal memiliki perniagaan secara langsung |
Bilangan Pemilik | Minimum 2, maksimum 50 | Minimum 2, tiada had maksimum | 2 hingga 20 rakan kongsi (kecuali industri tertentu) | Seorang |
Liabiliti untuk Hutang Perniagaan | Entiti perniagaan | Entiti perniagaan | Pemilik | Pemilik |
Cukai Keuntungan | Cukai korporat (15-24%) | Cukai korporat (15-24%) | Cukai pendapatan peribadi (0-30%) | Cukai pendapatan peribadi (0-30%) |
Keperluan Pematuhan | Tertinggi | Tinggi | Rendah | Paling rendah |
Berikut adalah perkara penting yang perlu diambil perhatian:
- Sdn Bhd dan PLT mempunyai kos lebih tinggi tetapi melindungi pemilik daripada hutang perniagaan.
- Perkongsian Konvensional dan Perusahaan Tunggal mempunyai kos lebih rendah tetapi pemilik bertanggungjawab sepenuhnya untuk hutang perniagaan (harta peribadi boleh dirampas untuk membayar pemiutang).
- Kadar cukai pendapatan korporat untuk Sdn Bhd dan PLT bermakna cukai lebih tinggi untuk keuntungan lebih rendah tetapi cukai lebih rendah pada tahap keuntungan yang lebih tinggi.
Kami mempunyai panduan khusus mengenai topik ini untuk yang berminat:
- Perbandingan empat entiti perniagaan utama PKS di Malaysia
- Panduan cukai pendapatan untuk pemilik Enterprise
- Tanda-tanda sudah tiba masanya untuk menukar Enterprise kepada Sdn Bhd
Lesen perniagaan F&B wajib
Berikut adalah pelbagai lesen yang perlu dipohon sebelum beroperasi sebagai restoran:
Jenis Lesen | Badan Pengeluar | Keperluan | Tempoh Sah | Masa Menunggu |
---|---|---|---|---|
Lesen Premis & Papan Tanda | Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) | Pendaftaran perniagaan (SSM), kursus pengendalian makanan yang disahkan KKM, suntikan tifoid, pemeriksaan premis oleh PBT | 1 tahun | 2–4 minggu |
Lesen Alkohol Rumah Awam | Pihak Berkuasa Tempatan | Temuduga polis, jarak premis dari masjid, sekolah, dan kawasan Muslim | 1 tahun | Berbeza |
Sijil Halal | Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) | Pemeriksaan premis, ujian makmal sampel (jika perlu), tiada alkohol dibenarkan di premis | 2 tahun | Berbeza |
Lesen Muzik dan Hiburan | Music Authors Copyright Protection (MACP) Berhad | Lesen untuk memainkan muzik hak cipta (Lesen MACP) dan lesen berasingan untuk persembahan langsung (Lesen Persembahan Awam) | 1 tahun | Berbeza |
Lesen Borong, Runcit, & Perdagangan (WRT) | Kementerian Perdagangan Dalam Negeri (KPDN) | Perniagaan milik asing (lebih 50%) | 2 tahun | 1–3 bulan |
Lesen Tempat Letak Kereta Persendirian | Pihak Berkuasa Tempatan | Pelan susunan tempat letak kereta, pemeriksaan tempat letak kereta | Berbeza | Berbeza |
Sijil Pengendalian Makanan | Penyedia latihan yang diiktiraf | Untuk setiap pengendali makanan | Seumur hidup | Tujuh hari bekerja |
Mari kita jawab soalan-soalan umum yang sering kami terima mengenai topik ini, bermula dengan yang paling kerap 🙂
Berapakah kos lesen-lesen ini?
Kami tidak berani menyertakan kos dalam panduan kami kerana yuran lesen premis dan papan tanda berbeza mengikut daerah dan mustahil untuk senaraikan semua kawasan di Malaysia!
Namun, berdasarkan pengalaman kami, tanpa mengira lokasi:
- Kos lesen untuk restoran milik tempatan akan kurang daripada RM10,000
- Untuk restoran milik asing, ia akan melebihi RM10,000 kerana lesen WRT
Apakah Pihak Berkuasa Tempatan?
Pihak Berkuasa Tempatan adalah majlis tempatan yang menetapkan garis panduan kebersihan dan keselamatan yang perlu dipatuhi oleh perniagaan yang beroperasi di suatu daerah.
Pihak Berkuasa Tempatan bertanggungjawab untuk mengeluarkan:
- Permit premis dan papan tanda
- Lesen alkohol (jika berkenaan), dan
- Permit tempat letak kereta persendirian
Bagi yang ingin membuka restoran di Kuala Lumpur, sila baca panduan lesen restoran DBKL kami.
Muzik apa boleh dimainkan di restoran tanpa lesen?
Kami rasa pilihan kamu terhad kepada muzik bebas royalti sahaja.
Lesen muzik diperlukan setiap kali anda mengawal senarai main atau mempunyai senarai muzik yang akan dimainkan di kedai anda.
Panduan Lengkap Membuka Restoran Di Malaysia
Sama ada gerai ayam penyet tepi jalan atau restoran makanan laut lima bintang, proses dan lesen yang diperlukan untuk membuka bisnes F&B di Malaysia lebih kurang serupa sama.
Malangnya, kami ada berita yang kurang baik.
Oleh itu, kami telah menulis panduan ini untuk menerangkan selok-belok penubuhan bisnes F&B di Malaysia bagi warnanegara Malaysia dan juga warga asing.
Begini cara kami akan terangkannya:
- Memilih entiti perniagaan
- Lesen wajib
- Langkah-langkah proses permohonan
- Pelawaan untuk dapatkan bantuan kami!
Jom mulakan.
Memilih entiti perniagaan
Panduan ini ditulis untuk membantu usahawan yang masih baharu, jadi pembaca yang sudah tahu tentang topik ini bolehbkan perlukan entiti perniagaan untuk memohon lesen dan mengendalikan restoran anda.
Perniagaan kecil dan sederhana di Malaysia mempunyai empat pilihan struktur perniagaan:
- Enterprise
- Perkongsian Konvensional
- Perkongsian Liabiliti Terhad (PLT), dan
- Syarikat Sendirian Berhad (Sdn Bhd)
Warga asing terhad kepada PLT dan Sdn Bhd, manakala warga Malaysia bebas memilih satu daripada empat pilihan tersebut.
Jadual di bawah membandingkan setiap entiti dengan ringkas.
:
Kriteria | Sdn Bhd | PLT | Perkongsian Konvensional | Perusahaan Tunggal |
---|---|---|---|---|
Kos Penubuhan | Tertinggi | Tinggi | Rendah | Rendah |
Pemilik | Pemegang saham memiliki ‘saham’ dalam syarikat | Rakan kongsi memiliki bahagian dalam keuntungan PLT | Rakan kongsi memiliki perniagaan secara langsung | Pemilik tunggal memiliki perniagaan secara langsung |
Bilangan Pemilik | Minimum 2, maksimum 50 | Minimum 2, tiada had maksimum | 2 hingga 20 rakan kongsi (kecuali industri tertentu) | Seorang |
Liabiliti untuk Hutang Perniagaan | Entiti perniagaan | Entiti perniagaan | Pemilik | Pemilik |
Cukai Keuntungan | Cukai korporat (15-24%) | Cukai korporat (15-24%) | Cukai pendapatan peribadi (0-30%) | Cukai pendapatan peribadi (0-30%) |
Keperluan Pematuhan | Tertinggi | Tinggi | Rendah | Paling rendah |
Berikut adalah perkara penting yang perlu diambil perhatian:
- Sdn Bhd dan PLT mempunyai kos lebih tinggi tetapi melindungi pemilik daripada hutang perniagaan.
- Perkongsian Konvensional dan Perusahaan Tunggal mempunyai kos lebih rendah tetapi pemilik bertanggungjawab sepenuhnya untuk hutang perniagaan (harta peribadi boleh dirampas untuk membayar pemiutang).
- Kadar cukai pendapatan korporat untuk Sdn Bhd dan PLT bermakna cukai lebih tinggi untuk keuntungan lebih rendah tetapi cukai lebih rendah pada tahap keuntungan yang lebih tinggi.
Kami mempunyai panduan khusus mengenai topik ini untuk yang berminat:
- Perbandingan empat entiti perniagaan utama PKS di Malaysia
- Panduan cukai pendapatan untuk pemilik Enterprise
- Tanda-tanda sudah tiba masanya untuk menukar Enterprise kepada Sdn Bhd
Dokumen wajib lesem F&B
Berikut adalah pelbagai lesen yang perlu dipohon sebelum beroperasi sebagai restoran:
Jenis Lesen | Badan Pengeluar | Keperluan | Tempoh Sah | Masa Menunggu |
---|---|---|---|---|
Lesen Premis & Papan Tanda | Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) | Pendaftaran perniagaan (SSM), kursus pengendalian makanan yang disahkan KKM, suntikan tifoid, pemeriksaan premis oleh PBT | 1 tahun | 2–4 minggu |
Lesen Alkohol Rumah Awam | Pihak Berkuasa Tempatan | Temuduga polis, jarak premis dari masjid, sekolah, dan kawasan Muslim | 1 tahun | Berbeza |
Sijil Halal | Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) | Pemeriksaan premis, ujian makmal sampel (jika perlu), tiada alkohol dibenarkan di premis | 2 tahun | Berbeza |
Lesen Muzik dan Hiburan | Music Authors Copyright Protection (MACP) Berhad | Lesen untuk memainkan muzik hak cipta (Lesen MACP) dan lesen berasingan untuk persembahan langsung (Lesen Persembahan Awam) | 1 tahun | Berbeza |
Lesen Borong, Runcit, & Perdagangan (WRT) | Kementerian Perdagangan Dalam Negeri (KPDN) | Perniagaan milik asing (lebih 50%) | 2 tahun | 1–3 bulan |
Lesen Tempat Letak Kereta Persendirian | Pihak Berkuasa Tempatan | Pelan susunan tempat letak kereta, pemeriksaan tempat letak kereta | Berbeza | Berbeza |
Sijil Pengendalian Makanan | Penyedia latihan yang diiktiraf | Untuk setiap pengendali makanan | Seumur hidup | Tujuh hari bekerja |
Mari kita jawab soalan-soalan umum yang sering kami terima mengenai topik ini, bermula dengan yang paling kerap 🙂
Berapakah kos lesen-lesen ini?
Kami tidak berani menyertakan kos dalam panduan kami kerana yuran lesen premis dan papan tanda berbeza mengikut daerah dan mustahil untuk senaraikan semua kawasan di Malaysia!
Namun, berdasarkan pengalaman kami, tanpa mengira lokasi:
- Kos lesen untuk restoran milik tempatan akan kurang daripada RM10,000
- Untuk restoran milik asing, ia akan melebihi RM10,000 kerana lesen WRT
Apakah Pihak Berkuasa Tempatan?
Pihak Berkuasa Tempatan adalah majlis tempatan yang menetapkan garis panduan kebersihan dan keselamatan yang perlu dipatuhi oleh perniagaan yang beroperasi di suatu daerah.
Pihak Berkuasa Tempatan bertanggungjawab untuk mengeluarkan:
- Permit premis dan papan tanda
- Lesen alkohol (jika berkenaan), dan
- Permit tempat letak kereta persendirian
Bagi yang ingin membuka restoran di Kuala Lumpur, sila baca panduan lesen restoran DBKL kami.
Muzik apa boleh dimainkan di restoran tanpa lesen?
Kami rasa pilihan kamu terhad kepada muzik bebas royalti sahaja.
Lesen muzik diperlukan setiap kali anda mengawal senarai main atau mempunyai senarai muzik yang akan dimainkan di kedai anda.
Jika anda memainkan muzik di premis anda, anda perlu mempunyai lesen muzik.
Apakah syarat khas untuk warga asing buka restoran?
Premis F&B milik warga asing mesti memperoleh lesen WRT yang memerlukan:
- Modal berbayar sekurang-kurangnya RM1,000,000, dan
- Konsep restoran yang tidak bersaing dengan perniagaan tempatan
Warga asing kadang-kala bekerjasama dengan warganegara Malaysia supaya perniagaan secara teknikalnya milik tempatan. Pastikan anda hanya melakukan ini dengan orang yang dipercayai.
3 langkah untuk buka restoran
Walaupun waktu menunggu berbeza mengikut Pihak Berkuasa Tempatan, tiga langkah ini tetap sama buat seluruh Malaysia:
Langkah | Masa Yang Diambil | Dokumen / Yuran Yang Diperlukan |
---|---|---|
1. Penubuhan Syarikat | 3 – 5 hari bekerja | Daftar di MyCoID dan sediakan: 1. Nama syarikat yang dicadangkan 2. Status (swasta/awam) 3. Jenis perniagaan 4. Alamat berdaftar/perniagaan 5. Butiran pengarah/promotor 6. Pengisytiharan |
2. Memohon Lesen Komposit (Premis + Papan Tanda) | 15 – 30 hari bekerja | Hantar kepada Pihak Berkuasa Tempatan: 1. Dokumen SSM 2. Perjanjian jual/bilik sewa 3. Gambar ID pemohon 4. Pelan/bukti pejabat 5. Surat Jabatan Bomba 6. Butiran papan tanda Jalani pemeriksaan premis. |
3. Latihan Pengendalian Makanan | 7 hari bekerja | Kursus minimum tiga jam, boleh dalam talian atau secara fizikal. |
Lesen-lesen dari Pihak Berkuasa Tempatan biasanya boleh dipohon secara serentak, jadi jika anda akan menyajikan alkohol, pohon lesen minuman keras sekaligus.
Secara keseluruhan, jangkakan ia mengambil masa kira-kira 6 – 7 bulan untuk restoran anda mula beroperasi, kerana anda juga perlu mencari premis sesuai, melakukan pengubahsuaian, dan mancari pekerja.
Semoga berjaya!
Izinkan MISHU bantu buka restoran anda
Kami telah membantu ratusan usahawan dan bisnes berurusan dengan agensi kerajaan tempatan dan persekutuan untuk memperoleh semua lesen reestoran yang diperlukan. Hubungi kami hari ini!