fbpx
sdn bhd vs plt vs perkongsian am vs enterprise

Sdn Bhd vs LLP vs Perkongsian Am vs Perusahaan Enterprise

Entiti perniagaan merupakan asas untuk memulakan, membina, dan mengembangkan suatu perniagaan, dan usahawan Malaysia biasanya mempunyai empat pilihan utama: 

 • Syarikat Sendirian Berhad (Sdn Bhd)
 • Perkongsian Liabiliti Terhad (LLP)
 • Perkongsian Konvensional, dan
 • Perusahaan Tunggal (juga dikenali sebagai Enterprise)

Setiap struktur datang dengan kebaikan dan keburukan tersendiri yang mempengaruhi penubuhan dan operasi perniagaan.

perniagaan berisiko patut ada perlindungan liabiliti terhad oleh sdb nhd

Panduan ini menyediakan perbandingan lengkap untuk keempat-empat jenis struktur perniagaan SME lazim, serta butiran mengenai penggunaan biasa mereka. 

Pada akhirnya, anda akan mengetahui struktur yang terbaik untuk anda.

Jom mulakan.

Perbandingan entiti perniagaan di Malaysia 

Jadual di bawah menunjukkan persamaan dan perbezaan utama antara empat struktur perniagaan termasuk jenis milikan, keperluan pematuhan, kos penubuhan, percukaian, dan lebih lagi. 

 Sdn BhdPLTPerkongsian AmPerusahaan Enterprise
Pemilikan asingDibenarkanDibenarkanTidak dibenarkanTidak dibenarkan
Kos penubuhan (secara purata)RM4,000RM1,500RM60RM60
Sumbangan modalModal sahamSumbangan rakan kongsiSumbangan rakan kongsiSumbangan pemilik
PemilikPemegang saham memiliki ‘saham’ dalam syarikatRakan kongsi berkongsi modal dan keuntunganRakan kongsiPemilik tunggal
Jumlah pemilikMinimum 2, maksimum 50Minimum 2 tanpa had maksimum2 hingga 20 rakan kongsi (Kecuali industri tertentu)Pemilik tunggal
Status hukumEntiti berasinganEntiti berasinganBukan entiti berasinganBukan entiti berasingan
Tanggungjawab untuk hutang perniagaanSyarikatLLPRakan kongsiPemilik tunggal
Cukai ke atas keuntunganCukai pendapatan korporat (15 – 24%)Cukai pendapatan korporat (15 – 24%)Cukai pendapatan individu (0-30%)Cukai pendapatan individu (0-30%)
PengurusanLembaga PengarahRakan kongsiRakan kongsiPemilik tunggal
Tanggungjawab peribadiSetakat milikan sahamSetakat sumbangan modal dan perlakuan sendiri.Tanggungjawab tidak terhadTanggungjawab tidak terhad
Pelantikan wajibSeorang Pengarah

Seorang Pemegang Saham

Seorang Setiausaha Syarikat

Seorang Auditor
Satu Pegawai KepatuhanTiadaTiada
Keperluan pematuhan statutoriPenyata Kewangan Tahunan yang diaudit

Penyataan Tahunan

Anggaran Cukai Bulanan
Penyataan Tahunan

Anggaran Cukai Bulanan
TiadaTiada

Berikut adalah beberapa perkara utama yang boleh diambil dari jadual : 

 • Sdn Bhd mempunyai tuntutan pematuhan yang paling ketat dan adalah yang paling mahal untuk ditubuhkan.
 • Perusahaan Tunggal dan Perkongsian Am hampir serupa kecuali yang pertama dimiliki oleh satu individu manakala yang keduanya dimiliki oleh dua hingga 20 orang.
 • LLP dan Sdn Bhd memberikan perlindungan liabiliti terhad kepada pihak yang memiliki dan menjalankan perniagaan.
 • Penduduk bukan warganegara Malaysia tidak dibenarkan memiliki Perusahaan Tunggal atau Perkongsian Am.

Untuk perbandingan yang lebih terperinci antara dua entiti perniagaan tertentu, sila rujuk panduan kami di bawah: 

 1. Perkongsian Liabiliti Terhad vs Perkongsian Am
 2. Sdn Bhd VS Enterprise
 3. PLT vs Sdn Bhd

Sekarang, mari kita teruskan dengan penjelasan tentang kegunaan lazim setiap struktur perniagaan.

Kegunaan lazim setiap struktur perniagaan

Syarikat Sdn Bhd

examples of typical businesses that use sdn bhd as their entity or vehicle

Sdn Bhd adalah struktur lalai untuk perniagaan yang mencari: 

 • perlindungan liabiliti terhad
 • organisasi berstruktur
 • kestabilan jangka panjang

Ini tentunya merangkumi pelbagai kes penggunaan, itulah sebabnya banyak perniagaan kecil, sederhana, dan besar memilih Sdn Bhd, dengan lebih 3,000 syarikat baru dibina setiap bulan.  

Satu-satunya syarat adalah perlu mempunyai sekurang-kurangnya satu pengarah yang tinggal di Malaysia, yang boleh dipenuhi oleh pemegang saham tunggal. 

Nota:  Bagi Sdn Bhds dengan beberapa pemegang saham, adalah SANGAT disyorkan untuk menyediakan satu perjanjian pemegang saham untuk mendefinisikan protokol yang jelas untuk penyelesaian konflik di antara pemegang saham. 

Perkongsian Liabiliti Terhad 

a law firm which is one of the biggest use cases for a limited liability partnership in malaysia

Fikirkan Perkongsian Liabiliti Terhad sebagai gabungan kelebihan Sdn Bhd dengan Perkongsian Am. Tidak hairanlah, PLTs paling popular di kalangan servis profesional seperti peguam dan akauntan yang inginkan kelebihan bekerja bersama-sama rakan kongsi dan perlindungan liabiliti terhad. 

Perkongsian Am 

a automobile workshop with two mecchanics as partners to show a common use case for a conventional partnership in malaysia

Perkongsian Konvensional secara asasnya sama seperti Perusahaan Tunggal tetapi dengan lebih daripada seorang pemilik, dan biasanya digunakan untuk perniagaan seperti premis F&B, bengkel kereta, dan perniagaan kontraktor kecil di mana dua atau lebih rakan kongsi bekerjasama dan berkongsi milikan perniagaan.

Sering kali, jumlah keuntungan tahunan yang dijana tidak akan mendapat manfaat dari kadar cukai korporat, dan perniagaan juga berisiko rendah, lantas perlindungan liabiliti terhad tidak begitu penting. 

Perusahaan Enterprise 

A very small roadside fb outlet to show a common use case for a sole proprietorship in malaysia

Sebagai entiti yang termudah untuk dimulakan, Perusahaan Tunggal (juga dikenal sebagai Enterprise) sering dipilih oleh pengusaha bisnes kecil, pekerja freelance, dan individu yang menjalankan perniagaan dengan risiko dan pendapatan rendah.

Tambahan lagi, sangat biasa bagi pengusaha baru untuk bermula dengan Perusahaan Tunggal dan kemudian menukar Enteprise kepada Sdn Bhd apabila perniagaan mencapai tahap keuntungan tertentu.

Nilai perlindungan liabiliti terhad

Selain industri tertentu seperti bidang perubatan yang mewajibkan penggunaan Sdn Bhd atau LLP, kami menasihati usahawan untuk mempertimbangkan kelebihan terbesar yang ditawarkan oleh Sdn Bhd dan LLP iaitu perlindungan liabiliti terhad.

Secara khususnya, pertimbangkan jika ia akan memberi kesan positif kepada kebolehan anda untuk membuat keputusan sebagai seorang usahawan.

Penilaian risiko industri

Di bawah ini adalah satu artikel mengenai sebuah pemaju hartanah di Malaysia yang didakwa oleh rakan kongsi sebanyak RM20 juta untuk hutang yang tidak dibayar.

example of limited liability protection for directors and shareholders of a company in a lawsuit against the company itself

Jika anda baca artikel tersebut, anda akan perasan bahawa pengarah dan pemegang saham tidak dinamakan sebagai plaintif, kerana sebuah syarikat dianggap sebagai entiti berasingan dan hutang perniagaan ditanggung sepenuhnya oleh syarikat.

Dalam industri-industri yang mempunyai risiko yang lebih tinggi di mana cabaran-cabaran yang tidak dijangka lebih kerap berlaku, memilih struktur perniagaan yang menawarkan tanggungjawab terhad, seperti Sdn Bhd atau LLP, adalah menguntungkan untuk melindungi aset peribadi pemilik perniagaan.

Elakkan terlalu takut ambil risiko

Untuk berkembang menjadi perniagaan besar, pastinya perlu mengambil risiko.

Walau bagaimanapun, kisah sedih kami mengenai kebankrapan peribadi menunjukkan risiko dan liabiliti tidak terhad boleh mengundang bencana.

personal bankruptcy due to business debts because of unlimited personal liability

Ketiadaan perlindungan liabiliti membawa risiko tinggi buat pemilik perniagaan yang boleh menghalang mereka daripada membuat keputusan yang wajar untuk pertumbuhan bisnes kerana terlalu takut aset peribadi seperti rumah, kereta, dan wang simpanan akan hilang.

Memilih struktur perniagaan dengan perlindungan liabiliti terhad melindungi aset peribadi dan membenarkan pemilik perniagaan berfikir dan bertindak dengan berani.

Biar MISHU bantu mulakan perniagaan anda 

Co sec Manager Fenny

Sama ada PLT atau Perkongsian Am, anda masih memerlukan penasihat bisnes yang memahami keperluan anda. Pasukan MISHU sedia membantu memulakan, membangun, dan mengembangkan perniagaan anda – hubungi kami sekarang!

Powered by MISHU AI
Maya

Hello, I am Maya, your AI assistant. I have been trained to answer any questions about our services to make things easier and faster for you. Feel free to ask me anything!

Dont worry, for peace of mind, a human colleague will follow up after our chat to confirm important details and offer further assistance.

Let's get started. How can I help you today?

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Scroll to top
Dikuasai oleh MISHU AI
Maya

Selamat sejahtera, saya Maya, "AI Assistant" anda. Saya telah dilatih untuk menjawab sebarang soalan tentang perkhidmatan kami untuk memudahkan dan mempercepatkan urusan anda. Jangan ragu untuk bertanya kepada saya apa-apa!

Jangan risau, rakan sekerja saya akan membuat susulan selepas sembang kami untuk mengesahkan butiran penting dan menawarkan bantuan lanjut.

Mari kita mulakan. Bagaimana saya boleh membantu anda hari ini?